Casanova Sútra Epizoda XXII.

Posted by aura On April 10, 2011 Comments Off


Exhibice Guru Jára 2011

Tvorba kontroverzního umělce a tantrika Jaroslava Dobeše
alias Óm nadsamce

Premiéra nejnovějších Astrofocus® koláží v ČR

Liberec 21.6.2011, Praha 7.7.2011 v 19.00 hodin

Více informací naleznete zde >>>

Šestnáctá kniha Jaroslava Dobeše

CASANOVA SÚTRA

aneb Tajnosti lásky a sexu

právě vyšla

Více informací naleznete zde >>>

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

XXII. EPIZODA

To potvrzuje fanaticky zapálená stařenka, asi Tibeťanka, která Kellymu pořád opakuje:

„Lama Sangha Tenzin. Veeeery good man. Big lama. Buda. Veeeery good man.“

„Ok. Very nice.“ Odpoví Kelly pokorně, aby se babky zbavil, ale ona ho začne plácat a rozvíjí příběh lámy uvnitř svatyňky.

„Biiig scorpio.“ A ukazuje, co jí rozpětí rukou dovolí, obrovského krále škorpionů. „Veeeeery big scorpio. Help, lama, help. Lama Sangha Tenzin. Veeeery good man.“

„Dobře, babi.“ Přitakává Kelly babce s velmi aromatickým dechem a decentně ji odžďuchává pryč. Naštěstí ho zachrání Nikki, která ze svatyně vyleze.

„Ahoj. Babka se tu na mě furt sápe, prý Veeeeery big scorpio. Jsem z toho jelen.“

„Jés, very big!“ Přitaká nadšeně stařenka, která z Kellyho nespouští oči.

„Kelly, stařenka se ti pokouší říct, že je to místní světec.“

„Lama Sangha Tenzin zachránil vesnici zamořenou smrtícími škorpióny tím, že usedl do meditace a nepřetržitě rozjímal, a aby se nepohnul, podvázal si skrčená kolena pásem, jež měl kolem zad – tak, aby se během noci mohl o kolena opírat bradou.“

„Co to je za posed?“

„Je to tradiční tibetský posed, který si sebou do exilu přinesl 14. Dalajláma a další lámové jeho generace. Teprve v Indii, pod vlivem New age, přešli k současným posedům.“

„Aha, takže tam medituje.“

„Nebudu ho rušit?“

„Myslí, že ne.“

„Aha! Babi. Biiig scorpio!“ Říkám zírající babce.

„Yes, lama good“, poplácá mě znovu a odchází směrem ke svatyni, v jedné ruce svírá fotku 14. Dalajlámy a v druhé ruce můj rukáv.

Jak vstoupíme dovnitř, pustí mě a začne se lámovi klanět k zemi – když mi to dojde, jdu k zemi taky.

Tedy psychicky. Normálně tam na mě vejrá kostlivec. Taková seschlá mumie za sklem.

Vystartuji ven a vyjedu na Óm Nadsamce:

„Kde je Naropa? Kde je něco, co dává smysl? Kde je ten tvůj cíl cesty?“

Óm Nadsamec ukáže k baráku a řekne: „Lama Sangha Tenzin…“

Víc nestihne, protože mu skočím do řeči.

„Je tam jen nějaký kostlivec. Žádný láma.“

„Ano, to je on. Jeho život se v meditaci reinkarnoval do duhy, která ochránila vesnici, a jeho tělo tu ve formě mumie spolu s vesničany, kteří se o tělo starají, čeká, až se z duhy vrátí zpět do těla.“

„Ale vždyť je mrtvý. Mrtvý!“ – ukazuje na babku, která ho zase tahá za rukáv, aby šel do svatyně.

„Lama death.“ Zopakuje jí ještě dvakrát.

A stařenka ho přesvědčuje, že láma mrtvý není. Nikki se celé scéně zpovzdálí strašně směje, ale Kelly je stále vzteklejší.

„To se kvůli téhle kostře sem táhnem až z Ladaku???“

„Jistě, Lama Sangha Tenzin zná odpověď na každou otázku a určitě nám řekne, kde je Naropa.“

Kelly okamžitě vyjel.

„Ta kostra nám o Naropovi řekne tak leda hovno!“

A odešel.

Chvíli nic nevnímal. Pak sledoval Nikki, jak si povídá se stařenkou, a Óm Nadsamce, jak vytahuje dordže z LAMAPOVY jeskyně a mizí i s ním v baráku s lámou kostlivcem.

Je fakt nasraný, ale na kameni se uklidní. Uvědomuje si, že do cesty už zainvestoval příliš mnoho času a námahy, než aby jen tak, kvůli blbé náladě, odjel domů.

Na druhou stranu už má dost šílených lidí, jako je Guru Cobra, Óm Nadsamec, Hippie – a ze všeho nejhorší je ta nekonečná chůze, která se ukázala bezcílnou. Když si to znovu připomene, začne křičet.

„Kurva! Kurva! Kurvááá!“

Rozkřičené pocity z poutnického koanu vibrují v ozvěně hor.

Pak je ticho. Za okamžik ruka svírá Spritual Trekkera.

Kelly si háže.

Padne Neprověřuj, to je Pětka.

Padla mu i včera, když včera po snídani musel řešit, jestli příjmout další Cobrovo pozvání na sex s Hippie, tentokrát ve třech, a nebo jít s Óm Nadsamcem dělat meditaci REM-spánku.  Když se ptal, co znamená pětka, řekl mu Óm Nadsamec:

„Neprověřuj je o tom, že se vzdáme kontroly nad děním a odevzdáme své činy do rukou osudu, či – jsme-li věřící – do rukou Božích. Neustálá snaha o kontrolu a sebekontrolu, která v moderní společnosti převažuje, je továrna na depresáře, alkoholiky, práškaře a pacienty psychologů.“

„To moc nechápu.“ Konstatoval Kelly, a tak mu to nadržený Cobra osvětlil:

„Vyser se na následky, ono to nějak dopadne.

Tak jo, seru na všechno a vracím se do svatyně lámy Mumie.

Řekne si Kelly, který před svatyní potká Nikki.

„Nikki, jak zvládáš lidi jako je Cobra, Hippie, Óm Nadsamec?“

„Zvládám? Co tím myslíš?“

„No jak se vyrovnáváš s tím, že jsou úplně jiní než my?“

„Kelly, já jsem do Indie utekla před normálností. Jsem šťastná za každého podivína, kterého potkám. Pro mne za mne ať je to tříhlavý drak, co uctívá rum, hlavně ať mi v ničem nepřipomíná mámu, strýce, sestřenky a jejich normální život.“

„Aha.“ Pokývne Kelly, když mu došlo, že on nepřijel do Indie z vlastního rozhodnutí, a že těžko najde pochopení u lidí, kteří tak učinili. Pak vstoupí do svatyně.

Zatímco se vztekal, přibyli k babce lama-big-skorpio další poutníci. Před kostrou lámy poklekli. Byl mezi nimi i stařeček, který si během Kellyho kurvování dlouze povídal s Óm Nadsamcem.

Kelly střídavě sledoval podivnou tvář klečícího stařečka a LAMAPOVO dordže s krví Ješe Cchogjal, které teď leželo těsně před mumií lámy.

Třeba to tam Óm Nadsamec nějak duchovně nabíjí. Uklidnil se při myšlence na ztrátu těžce vydobytého předmětu. Pak už sleduje jen stařečka. Na první pohled vypadal úplně jako Tibeťan ze starých fotek, ale chvílemi na jeho tváři prostupovaly rysy  bělocha. Nebyly přes vrásky moc znát, ale byly tam.

Jak jsem tak sledoval tvář stařečka, úplně jsem se uklidnil. Najednou jsem měl pocit, že vše je tak, jak má být.

Jenže pak svatyní zazněl Óm Nadsamcův dotaz na cestu k nové reinkarnaci Naropy.

Blázen! Zase to ve mně bouchlo. Ten magor se tibetské mumie ptal anglicky! Šílenec! Ptá se mrtvoly, a já kvůli tomu budu týdny zase pochodovat nějakou pustinou k další šílené štaci!

Óm Nadsamec si pak dál povídá s mumií lámy a chová se, jako by mu mrtvola odpovídala.

Psychiatra měl zřejmě navštívit už dávno. Už jenom obsah jeho monologu plný duchů a světelných září z hvězd by mu zajistil pobyt v blázinci, ale on navíc evidentně věří, že mu mumie lámy odpovídá.

„How are you ugly death person?“

Zeptal jsem se nahlas mumie. Najednou na mě vystřelily tři pohoršené pohledy stařečka a jeho dvou souputníků. Óm Nadsamec mě snad ani neslyšel , tak moc byl zabrán do schizofrenního dialogu s kostrou. Ne, fakt, s tímhle debilem Naropu nikdy nenajdu! Bylo mi to líto, kvůli ztracené Ješe Li, kvůli času, který jsem tomu věnoval, a taky mě sralo, že jsem půl Himalájí prošel úplně zbytečně.

Stařec, co jsem ho sledoval, vstal. Je fakt divný, chvíli vypadá na sto a pak zase na pade. Poplácal hovořícího Óm Nadsamce po zádech a odešel. Óm Nadsamec se ani nepohnul a neustále hovořil s mumií. Po starcově odchodu sklapl a řekl:

„Čekám na tvé rozhodnutí.“

Pak jsem zažil stejný šok, jako když mi LAMAPA podpálil prdel.

Mumie odpověděla!

„Šamanská ochrana.“

Zůstal jsem jak opařený. Štípl jsem se do zápěstí, jestli nespím. Taky jsem sledoval, jestli nemluví někdo jiný, ale ve svatyni bylo ticho jak v hrobě.

„Šamanská ochrana. Šamanská ochrana.“ Zaznělo ještě několikrát z úst lámy kostlivce. Kousl jsem se do rtu, ale nic to nezměnilo. Musel mi něco dát do té kávy. Napadlo mě, když mumie řekla celé souvětí.

„Šamanská ochrana tě dovede až na okraj propasti, kde uslyšíš smrt.“

Když mrtvola řekne smrt, napadne mě, že má pod tělem nějaký mikrofon, odkud někdo mluví nebo přehrává hlasy. Zrak mi sjede pod lýtkovou kost Lámy Mumie, když si všimnu, že dordže Ješe Cchogjal zmizelo.

Ten dědek ukradl dordže pro Padmasambhavu! Zvolám, ale Óm Nadsamec  se z meditativního hloubání probírá strašně pomalu, tak vyskočím a běžím za zlodějem.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Naleznete zde i předchozích 21 kapitolek. Celá Casanova Sútra, jež se po prvním dílu Šamanská ochrana (tedy po první sedmině tohoto tantrického románu) přesune z Egypta a Indie do surfařského prostředí, již vyšla knižně. Více informací naleznete zde >>>

Koupě knihy bude možná již na Spiritual Trekkingu 29.1.2011 (navazuje na zářijový seminář v Brně a také stejnojmenný kurz; více o této Velké Pouti >>> ).

Ostatní si budou moci knihu objednat na adrese durgayasmine@reddif.com

Podrobnosti a další upřesníme v dalších dílech ukázky z knihy.

Tuto upoutávku na novou knihu naleznete i na www.poetrie.cz (v knihkupectví s dalšími 14 knihami Jaroslava Dobeše (15. kniha vyšla jen anglicky).

Tuto upoutávku na novou knihu naleznete i na www.jaroslavdobes.org na místě, kde byla vánoční nabídka; v článku Pentagram Jaroslava Dobeše si můžete udělat obrázek i o dalších aktivitách této renesanční osobnosti.

Tuto upoutávku na novou knihu naleznete i na www.kitak.cz v místě, kde donedávna visela pozvánka na Spiritual Trekking pouť, a kde si můžete přečíst o připravovaném průvodci – knize českých a slovenských čajoven, do něhož autorsky můžete přispět také vy.

A zde, na www.aurarelax.com , naleznete zase za 14 dní další kapitolu Casanova Sútry.

Comments are closed.