Peklo a křišťál po 12 letech

Posted by aura On August 15, 2010 Comments Off


Astrofocus Tarot XI (VIII) Tantric Power

“Víra či nevíra ve schopnost karet předvídat osud není při jejich výkladu podstatná. Magie karet, pokud v ni nevěříte, vám balíček karet promění v nejlepšího psychoterapeuta, konzultanta či poradce tím, že evokuje váš Stín, vaše podvědomí, druhou polovinu vašeho Já a dá jí výjimečnou možnost přemýšlet o tom, co uděláte, či neuděláte. Jestli v tomto karetním kontaktu s vaší druhou polovičkou bude hrát prostředníka kniha, návod ke kartám či nějaká šílená babizna s kočkou na rameni, to už není podstatné.”

Guru Jára, 1998, skripta pro tarotový kurz Peklo a Křišťál


P.O.E. Tree Tarot (Pentagram of Early Tree Tarot)

PEKLO A KŘIŠTÁL, tarotový kurz, který jsem vedl v několika městech během roku 1998, dal vzniknout nové tarotové sadě s pracovním názvem Pentagram of Early Tree Tarot (dále kráceno na P.o.E.Tree Tarot). Pentagram stvořilo pět nejdůležitějších tarotů, které jsem sublimoval na kabalistický strom tak, aby vytvořily ideální balíček karet pro XXI. století. Do pentagramu jsem zařadil těchto pět tarotů:

1. Marseillský tarot. Kdo přechází k tarotu od karet hracích tak jako já, ocení zřejmě Marseillský tarot. Tento nesmírně rozšířený tarot, jenž je již od roku 1650 prototypem většiny dnešních tarotových sad, svou jednoduchostí připomíná staré „cigánské“ výklady z karbanických karet. Na druhou stranu právě pro tuto jednoduchou symboliku nestíhá moderní době a modernímu esoterismu…

2. Rider-Waite tarot. Je to zřejmě nejideálnější tarot současnosti. Symbolika kombinující spiritualitu silné generace Blavatské, Léviho, Vivekanandy, okultistů a mágů konce XIX.století s tradicí převzatou z renesančního Sola Busca tarotu, z něj dělá dokonalý tarot. Jedinou nepříjemností Rider-Waite tarotu je prohození karet VIII a XI. Dle všeho k této záměně autory přiměla právě renesanční předloha, v němž je kartou č.VIII Spravedlnost tyranský císař Nero naprosto nevhodným archetypem, což vyřešili tím, že Nerovi přiřkli kartu Síla, zatímco Spravedlnost přesunuli ke vznešenému muži z renesanční karty č.XI, jímž nebyl nikdo menší než Tulius Cicero.

3. Crowley Tarot. Velmi dobře si stojí tarot sexuálního mága Crowleyho, muže, jenž mentálně vyrostl ve spiritualitě doby Rider-Waite tarotu, ale zároveň je naplno považován za největšího mága nikoliv XIX., nýbrž XX.století. Jeho tarot je moderní, plný magického symbolismu propojeného s Crowleyovým učením a knihami. Je to zřejmě nejzajímavější tarot současnosti.

4. Osho Zen Tarot. Vyšel poprvé ke konci XX. století, několik let po smrti kontroverzního indického gurua, považovaného za rekordmana v počtu sexuálních partnerek (Mussolini a jedna rocková hvězda jich prý měli víc), v počtu vydaných knih a v počtu vlastněných Rolls-Royceů. Osho byl unikátním otiskem unikátní doby, čímž svět tarotu obohatil, navíc přidal asijský rozměr. Zároveň studiem lidí jako Crowley a Gurdjieff (Crowleyho současník), z jehož nauky Osho velmi čerpal, zachoval tradiční kontinuitu tarotové nauky. Zajímavostí Oshova tarotu je sedmdesátá devátá karta Mistr, na níž je samotný Osho; v renesančním Sola Busca Tarotu podobný krok autor řešil autoportrétem na kartu I, Mág (Panfilio).

5. Egyptian Tarot. Tímto tarotem v roce 1781 pacient a žák Franze Antona Mesmera, Court de Gébelin, zahájil epochu tarotu, coby esoterického kompasu cestou v čase života. Právě v této době byla tarotová Velká Arkána provázána s 22 písmeny kabaly. Egyptský tarot mi přirostl k srdci také pro svou „pyramidovou“ symboliku, a to obzvláště ve verzi The Ancient Egyptian Tarot, od Clive Barretta.

Tarotový pentagram těchto, pro mě nejdůležitějších, tarotů jsem donekonečna rozkládal na kabalistický strom, až vznikla první verze tarotu, jenž jsem si pracovně nazval Pentagram of Early Tree Tarot. (P.o.E.Tree Tarot) a který je dnes známější pod jménem Astrofocus Tarot.

Tarot na míru

Za nejdůležitější v tarotu považuji přizpůsobení balíčku karet konkrétní osobě. Jak? Zjednodušeně řečeno, pokud jste mnichem v klášteře, můžete vyhodit všechny karty související se ženami… Zatímco chlápek s pěti sestrami, třemi dcerami a dvěma milenkami může zahodit kartu Poustevník (i když ta v tarotu zastupuje čas, stárnutí a změnu kvůli toku času, takže příměr berte jen symbolicky).

“Na kvalitní výklad vám stačí devět karet... zastupujících devět nejdůležitějších částí vašeho současného života… Až je zvládnete dokonale, můžete přibrat dalších pět karet, které zjemní nuance výkladů… Když dosáhnete dokonalé úrovně výkladu, můžete jej zjemnit o dalších pět karet. A pak, až je ovládnete, si přidáte poslední tři karty Velké Arkány a první dvě karty Arkány Malé; ale to už jste ve fázi, kdy vše jde rychle a snadno k výjimečnému ovládnutí všech 78 tarotových karet.

Nejtěžší v tomto „Tarotu na míru“ je vybrat si hned na začátku devět správných karet. Těch devět karet, jež symbolizují, zastupují pilíře vašeho současného života. Pamatujte na to, že jednou z těchto devíti karet jste vy osobně. Takže karet popisujících váš život je vlastně jen osm, což vychází z I-ťingu, jenž kombinacemi právě osmi hexagramů dokáže pokrýt dění celého vesmíru.”

Guru Jára, 1998, skripta pro tarotový kurz Peklo a křišťál

Výběr karty, která v balíčku zastupuje vás samotné, záleží především na vašem dominantním pocitu. Tak třeba Aleister Crowley na stará kolena sám sebe zachytil v kartě Síla – Chtíč:

“Láska již dávno opustila mé kroky. Obklopen mladšími muži.
Má síla zmírá. Končím. Bez přátel…”

Aleister Crowley

Jako by se se Sílou – Chtíčem loučil a přesouval se k Poustevníkovi; ovšem zatím byl stále ještě kartou Síla – Chtíč:

“Není tam pro mne naděje… Neskýtá útěchu mé temné cestě.
A přesto ji pozdravím s úsměvem ve tváři, zpříma.”

Aleister Crowley

Pokud si nejste jisti, která tarotová karta vás v tomto období zrcadlí nejvíce, pak v době podobné nejistoty jste v Astrofocus tarotu kartou Poutník – Blázen, což je ve většině tarotů karta stojící mimo zbylých 21 karet a bývá nečíslovaná (či braná jako 0 nebo 22).

Právě tato karta Poutník – Blázen se jako jediná v P.o.E. Tree Tarotu objevuje jen jednou, a to jako zástupce toho, jemuž je výklad určen. Všechny ostatní karty jsou v Pentagram of Early Tree Tarotu třikrát. Filozofií plně rozvinutého P.o.E. Tree Tarotu (120 karet, tedy 64 karet tří Velkých arkán a 56 karet Arkány Malé) bylo pomoci tomuto Poutníkovi najít svou pozici v aktuálním Spiritual Trekkingu, a pak nejlepší průstupovou či sestupovou cestu.

Samozřejmě universální nastavení Poutníka – Blázna, coby nositele výkladu či majitele karet, končí v okamžiku, kdy se pocity této osoby lokalizují v kartě jiné (tak jako jsme si to ukázali u Crowleye).

Třikrát je v P.o.E. Tree Tarotu také karta Mág, což znesnadňuje šest set let staré Sola Busca tarot řešení, v němž je Mág, karta číslo I, autoportrétem tvůrce tarotu, což se pak symbolicky přenáší na majitele tarotu či na toho, či to, čemu je výklad určen (tedy pokud během výkladu nerozhodneme jinak).

Vy sami jako tvůrci tarotu

Z této tradice nejstaršího dochovaného 78-kartového tarotu vycházela i tvorba P.o.E. Tree Tarotu s tím, že pro mou životní filozofii Spiritual Trekkingu se jako zástupce majitele tarotu, více než Mág, hodil Poutník. Nejsilněji efekt zástupné karty funguje na tvůrce tarotu, i proto jsem chtěl mít svůj vlastní tarot, a proto jsem ho tvořil tak, aby si každý, kdo P.o.E. Tree Tarot má, tuto magickou sílu karet mohl vychutnat také; tím, že se stane tvůrcem své vlastní, výjimečné kombinace 22 karet Velké Arkány. (Podrobnosti níže).

Ve tvůrce tarotu se měníte i vy, pokud z jakéhokoliv tarotového balíčku vybíráte devět karet (či jiný počet), jež dokonale vykreslují váš současný život. Tímto výběrem se skutečně proměníte z tarotového řemeslníka v tarotového tvůrce a získáte tak plný nárok být Mágem z karty č.I.

Zatímco mí kamarádi fotografové toužili po vydání nástěnného kalendáře, já se děsil z pomíjivosti podobného konání. Kalendář, ať je sebehezčí, umírá strašně rychle. Snad jen zmrzlina v letním dni, jednodenní život jepice a jednovteřinový sex koaly podléhají kartě Poustevník (středověký zástupce času) víc než kalendář. Chtěl jsem něco trvalejšího a rozhodl jsem se, že ze svých fotografií z let 1988 až 1999 uspořádám vlastní tarotové karty. Karta Poutník – Blázen plus tři balíčky ostatních 21 karet velké arkány dalo dohromady vytoužených 64 karet.

„Vatsajana v Kámasútře popsal právě 64 poloh nikoliv náhodou. Vycházel z počtu 64 hexagramů I-ťingu, jež tvoří různé kombinace osmi trigramů tak, jak jej zachytily vodní kapky na krunýři želvy, která se vynořila z hlubin a přinesla tak lidem Lo-šu kompas dodnes využívaný ve Feng šuej…“

Óm nadsamec v Jáva Erekcích

Vzhledem k tomu, že házení mincí, I-ťing, na svých poutích často používám, a taky, protože dle všeho se tarot do Evropy skrze muslimský svět a křižáky dostal právě z Číny, jsem byl rád, že začínám tímto číslem 64. Ovšem důvody k zavedení tří velkých arkán jsem měl hned čtyři:

1. Zmiňovaný I-ťing.

2. Zmiňovaná touha dát lidem možnost stát se tvůrci vlastní Velké Arkány, šité přesně na míru jim a jejich životům.

3. Naznačené číslo 120. Tři Velké Arkány s jedinou kartou Poutník – Blázen, to je 64 karet + 56 karet Arkány Malé (buď z mé anglické sady Astrofocus Tarot nebo Malá Arkána jiných karet, a nebo 56 karet hracích), dávají dohromady 120 karet, což je číslo, které ve stupních či minutách prolíná mnoho magických oborů časoprostoru. 120 minut je důležitá časová jednotka v astrologii (doba vlády jednoho znamení během dne), v akupunktuře (doba vlády energie čchi jednoho typu, orgánu), v indických tatvách (doba, kdy se vystřídají všechny tatvy)…

4. Hledání dokonalého tarotu pro dnešního člověka. Doba se mění příliš rychle. Zatímco Crowley nikdy nekoukal na televizi ani neletěl v letadle, Osho nikdy nevolal mobilem ani nesurfoval na internetu, tvůrci Rider-Waite tarotu své skvělé karty vydávali v době, kdy ženy byly mláceny policií za pokus jít k volbám a většina mužů trávila v práci šestnáct hodin denně… Lidé a lidstvo se mění a já toužil po tom tuto proměnu zachytit v tarotových kartách.

Jak to ale udělat?

Tři různé světy žití, tři roviny P.o.E. Tree Tarotu

Během mé konzultační praxe s tisíci lidmi jsem si všimnul, že dnešní lidé žijí ve třech zcela odlišných rovinách, ve třech různých světech. A tak jsem každou kartu vytvořil ve třech verzích.

….

1. Jedna z Velkých Arkán P.o.E. Tree Tarotu je určena pro rovinu života tak, jak jej známe z „cigánských „ výkladů hracích karet. Cigánský výklad se vždy zaměřoval na krev, pot a sperma lidských životů. Aniž si to uvědomujeme, moderní člověk z bohatých zemí se v rovině života pohybuje zcela výjimečně; většinou se dobrovolně zavíráme do umělého prostředí a skutečný život necháváme běhat za okny kanceláře a za obrazovkou televize. Má to své výhody (např. delší věk) a nevýhody (např. nuda), a celou věc komplikuje to, že každý má alespoň jednu sféru – kartu, v níž stále žije, či naopak, v níž je mimo tento svět krve, potu a spermatu, který v P.o.E. Tree Tarotu zastupuje tzv. Astrální Arkána.

V Astrální Arkáně mých 17 fotografií doplnily 4 od těchto autorů:

Karta č.X Kolo štěstí pochází z mého kláštera ODE 6. (který fungoval v letech 1998-2005), a Karta č.XIX Slunce pochází ze zahrady tohoto kláštera, na níž stálo indiánské týpí. Obě fotografie pořídil talentovaný fotograf Tomáš.

Karta č.XII Viselec, jehož jsem v roce 1996 ztvárnil visící za jednu ruku nad dnem propasti Macocha, byl vyfocen Katkou ze skvělé party prvních obyvatel kláštera ODE6. Coby zkušený horolezec jsem neměl problém s visením za jednu ruku nad 138 metrovým vzduchoprázdnem, ale s lidmi kolem, což je klasická paralela ke kartě Viselec.

V Astrální Arkáně P.o.E.tree tarotu jsem se inspiroval renesančním Sola Busca tarotem a na Mága jsem dal svůj autoportrét. Tedy spíše portrét, jež mi v egyptské oáze na jaře roku 2000 pořídila má dlouholetá tantrická parnerka, JUDr. Eva Bučková.

Ve druhé sadě P.o.E. Tree Tarotu, tzv. Karmické, rovněž mých 17 fotografií doplňují 4 z rukou dalších autorů:

Karta č. XII Viselec patří ke kartám, jež vznikly ve druhé vlně práce na P.o.E. Tree Tarotu. Kříž, na němž ležím jakožto vyhlášený Viselec, nejen protože jsem v 11 letech skončil, a poté zázračně začal, svůj život, ale také proto, že Viselec byl ve středověku kartou přinášející do života zrádce a zradu, což je věčné blues mého života. Na procházce lesem nad Dharmasalou marně hledám sílu na další krok, tak moc jsem byl vyčerpán prací s lidmi. A v tu chvíli přicházíme k místu, kde do lesa prosvítá sluneční svit, a to přesně v místě, kde dřevorubci nechali ležet dva trámy ve tvaru kříže. Jak si lehám, tak mě fotí nesmírně zajímavá žena Kateřina. Zmizela v čase, tak jak dalších patnáct poutníků, kterým jsem zdarma uspořádal, pro mě nesmírně vyčerpávající, putovní seminář na cestě z Evropy přes Irán do Indie, stejně tak později zmizela pobočka mého kláštera ODE6 v indické Dharmasale, kterou jsem tehdy úspěšně zakládal, a stejně tak zmizelo… Jediné, co z tohoto období zůstalo, je tato karta Viselec.

Karta č. IX Poustevník: “Viselec XII zradou a Poustevník IX pomíjivostí berou nám Sílu XI/VIII s Láskou VI.“

Guru Jára, 1998, skripta pro tarotový kurz Peklo a Křišťál

Fotografie pro mou knihu Stigmata karmy byla pořízena Barunkou; jedná se o italskou poustevnu Domini 1882, na níž se několikrát lámal můj život. Poprvé v chladném říjnu roku 1989 (poustevna je podrobně popsaná a zmapovaná ve zmiňované knize, od jejíhož vydání poustevnu každoročně navštíví spousta poutníků).

Karta č. XIX Slunce je pořízena v místě Buddhova rodiště v únoru 1998 srílanským mnichem, který mi pořád říkal, ať nejezdím za svými studenty do Indie, ale ať odjedu s nimi na Srí Lancu. Markéta a další mě i přes jeho naléhání ve Varanásí potkali. Po dvou sezonách práce s lidmi se můj výraz z této fotografie posunul k fotografii následující (č.XVII).

Karta č.XVII Hvězda pořízena v Kjótu japonským přítelem, jemuž, stejně jako ostatním fotografům, děkuji za pomoc na tvorbě Karmické sady P.o.E.Tree Tarotu, sady zaměřené především na rovinu citů, emocí a spontánních reakcí, jež jsou většinou zcela pod vlivem karmy. Do svých osobních Velkých arkán si nejvíce karet z tohoto balíčku Karmické sady vybírají ženy, ale také muži nadšenci, alias nenapravitelní optimisti, a rovněž srdcem žijící mladíci. Karty Karmické sady jsou také ideální pro zachycení vášnivých, cholerických a sexuálních pnutí, a proto zde čerpají i duchovní nauky tzv. Mokrých stezek, mezi něž patří i tantra a modlitba.

Třetí verze P.o.E.Tree Tarotu je určena pro rovinu myšlenek a přemýšlení, což je svět většiny mužů z bohatých zemí, ale také duchovno přemýšlivých a filozofických nauk, typu:

Já nejsem Já. A co tedy jsem Já, když Já nejsem Já?

Nelze říct, že by to byl stupeň nejlepší, protože sám o sobě nefunguje, ale z hlediska energií je nejméně pulzující a do života, když už přímo nevnáší štěstí, tak rozhodně zajišťuje klid a mír mimo tanga karmických a „živočišných“ vírů.

Tato třetí velká arkána P.o.E.Tree Tarotu je přezdívána Esoterická, což nevystihuje úplně přesně její podstatu, protože stejně tak se může nazývat Umělecká či Andělská či Etická či Cool. I zde mi vypomohli jiní fotografové, a to ve dvou případech:

Karta č. IV Císař. V roce 1999 v tibetském klášteře mě fotí mnich, který mi po několikatýdenním pobytu chtěl udělat fotku na památku, a to v jeho rouchu.

Karta č. IX Poustevník. V září 1997 je vyfocena lidmi, kteří mě v syrském pouštním městě Palmyra přistihli na počátku celonoční meditace ve stylu křesťanských poustevníků Stylitů (poustevničili na antických sloupech). Výměnou za fotku jsem jim slíbil, že jim prozradím, jak jsem na sloup vylezl.

….

Kterak vylézt na strom zvaný P.o.E. Tree

Teď prozradím vám, jak vylézt na Strom -Tree, pentagramem pěti významných tarotů.

Jen jedna karta Poutník – Blázen je v P.o.E.Tree Tarotu jen jednou. Většinou zastupuje toho, jemuž je výklad určen.

Tři velké arkány jsou mu cestou. Tu v rovině života (Astrální balíček), tu v srdci (Karmický balíček) a tu v hlavě (Esoterický balíček).

„Příklad: Pokud vám druzí kradou nápady, pak je váš Viselec z Esoterické arkány. Pokud vám kradou partnerky (partnery), pak je váš Viselec z Karmické arkány a pokud vám kradou majetek, pak je váš Viselec z Astrální arkány.“

Guru Jára, 1998, skripta pro tarotový kurz Peklo a Křišťál (2.level)

Nikdo nejsme jen to či ono, každému se v určitých momentech rozechvěje srdce, každý občas žije v hlavě a každého z času načas válcuje či baví život. Rozdíl je jen v tom, kdy a v jaké situaci to je….

Zhruba po roce výkladů s P.o.E.Tree Tarotem se ze tří velkých arkán udělá jedna, přesně šitá na míru jejímu majiteli nyní již tvůrci-autorovi vlastní Velké Arkány, která může vypadat třeba takto:

V na míru šitém balíčku vidíme Poutníka (Blázna) + 7 karet z roviny života (Astrální…) + 5 karet z roviny srdce (Karmická) + 9 karet z roviny hlavy (Esoterická) = 22 karet Velké Arkány.

Zkoumám P.o.E.Tree tarot dvanáct let, takže když mi řeknete, že je v balíčku:

Poutník (Blázen) +7 život + 5 srdce + 9 hlava vím, že majitelem balíčku je typický muž bohatých zemí (nižší střední vrstvy a výše).

Dvanáctiletý výzkum hledající tarot přesně nakalibrovaný dle lidí XXI.století, dokáže vyhodnotit i to, že žena z úplně stejných poměrů bude mít balíček tarotových karet 11 život + 6 srdce + 4 hlava + Poutník (Blázen), ale žena z Norska, Holandska, japonských velkoměst a nebo ze severovýchodu USA či z Kalifornie bude mít tarotový balíček podobný moderním mužům někde kolem 8 + 5 + 8 + Blázen.

Obrovské skoky jsou mezi střední vrstvou a lidmi, kteří vyrostli a žijí na sociálním okraji společnosti, protože musejí (ti, co tak žijí dobrovolně nebo dočasně, patří jinam). Často mezi nimi naleznete extrémy typu 14 + 5 + 2 + Blázen či 6 + 14 + 1 + Blázen.

I mimo P.o.E.Tree Tarot si svůj balíček karet můžete vytvořit sami. Přesně tak v roce 1998 vznikla první verze P.o.E.Tree Tarotu (a též druhá verze v roce 1999), a to prostým nalepením fotky, obrázku, koláže, symbolu či kopie tarotové karty na líc běžné hrací karty. Takto si dokonce můžete vytvořit svůj tarotový Best of z vašich oblíbených tarotů, a přes autorství Crowleye, Osha či Dobeše se tento Best of stane vaším osobním balíčkem karet a vy budete jeho Mágem („autoportrét“).

Tak, jak se mezi sebou liší každá ze tří velkých arkán P.o.E.Tree Tarotu, liší se mezi sebou i jednotlivé tarotové sady karet, on totiž každý balíček (druh) karet vyjadřuje trochu jinou energii. Tak třeba Marseillský tarot se nejvíce blíží Astrálnímu balíčku P.o.E.Tree tarotu, zatímco Rider-Waite tarot Karmickému a Crowley tarot Esoterickému.

Teprve po třech letech změn, testování, oprav a výměn, jež probíhaly během praxe se stovkami lidí, byl Pentagram of Early Tree Tarot (P.o.E.Tree Tarot) připraven k profesionálnímu tisku. Tak a tak roku 2000 tisíc P.o.E.Tree Tarotů putovalo do finální fáze výzkumu, která byla naplánovaná na dalších devět let, během nichž se v praxi měl vyprofilovat ideální balíček Velké Arkány pro dnešního člověka.

(Malá arkána naproti tomu žádný problém není, protože vychází z tradice a hodnot běžných hracích karet a lidových tzv. cigánských výkladů, takže se u ní projekt zaměřuje především na grafické zpracování a veškeré prostředky zaciluje na Arkánu velkou.)

Zatímco si P.o.E.Tree tarot na několika kontinentech odbýval svou praxi, jež byla naplánovaná na devět let, se výsledky, názory a zkušenosti se zaznamenávaly, vyhodnocovaly a zpracovávaly tak, aby se po devíti letech zhmotnily v Astrofocus Tarotu, což je finální sada P.o.E.Tree tarotu, tímto dlouhým procesem šitá na míru dnešnímu člověku. Vlastně se jednalo o celosvětový konsensus na Velké Arkáně XXI.století. Zde vidíte výslednou kartu Síla (XI/VIII) – Chtíč, která se do Astrofocus Tarotu dostala z Astrální arkány. Zatímco třeba karta Mág se do Astrofocus tarotu dostala z Esoterického balíčku.

(Tohoto Mága můžete zde v knize vidět v Astrofocusu Initiation to Eternity; a můžete zde vidět i to, jak nám mnich – Mág z Esoterického balíčku dohlížející v Kjótu na slavnou zenovou Zahradu kříže – během devíti let hledání Velké Arkány pro XXI.století zestárnul).

Cvika: Pokud P.o.E.Tree tarot vlastníte, můžete si porovnat, kterou za tří variant Síly či Mága upřednostňujete vy, a tedy čím se lišíte či nelišíte od světového balíčku karet.

Comments are closed.